مینی چیلر چیست؟ – راهنمای خرید مینی چیلر در ایران

مینی چیلر

مینی چیلر همان چیلر کوچک ساخته شده برای ظرفیت های زیر ۱۵ تن تبرید معادل ۵۲.۸ کیلووات سرمایشی است. در پروژه هایی که بار برودتی پایین است و امکان تامین برق / گاز مورد نیاز وجود دارد می توان از مینی چیلر ها جهت سیستم تهویه مطبوع استفاده کرد. در برخی از موارد در مواقعی که سیستم مستقل بر سیستم سرمایش و گرمایش مرکزی ترجیح داده می شود نیز از این دستگاه استفاده می کنند. با توجه به هزینه ی اولیه ی بالای خرید دستگاه، بازار هدف این سیستم پروژه های پریمیوم و فوق العاده گران قیمت است. در خارج از ایران، این سیستم ها را با نام پکیج های مایع Liquid Packages می شناسند.

طرز کار کندانسورهای مینی چیلر

در تمام انواع دستگاهها کندانسورها از نوع هواخنک هستند، چراکه تعمیر و نگهداری ساده و گسترش حوزه جغرافیایی عملکرد مورد نظر طراحان این دستگاه بوده است. کندانسورهای هواخنک در بیشتر محیط ها توان کار دارند و فارغ از رطوبت نسبی محیط می توانند عملکرد مناسبی داشته باشند.

انواع مینی چیلر

  • مینی چیلر تراکمی
  • مینی چیلر جذبی

مینی چیلر تراکمی

نمونه ی کوچک سازی شده ی همان چیلر تراکمی هواخنک است با تغییرات بسیار جزیی که جهت کاهش مصرف برق یا سطح صدا عملکرد بهینه تری دارد. ابعاد این دستگاهها بسیار کوچک تر از چیلر های ظرفیت بالاست ولی با توجه به صدای فن کندانسور این دستگاهها توصیه می شود که در بام نصب گردند.

اجزای اصلی مینی چیلر تراکمی هواخنک

  • کمپرسور ( اسکرال یا روتاری)
  • کندانسور
  • فن کندانسور
  • اواپراتور
  • شیر انبساط( در اکثر مواقع بنا به ملاحظات قیمتی از شیر انبساط ترمال در این نوع دستگاه استفاده می شود).
  • تابلو کنترل

طرز کار مینی چیلر تراکمی هواخنک

کمپرسور با متراکم کردن مایع مبرد خروجی از اواپراتور و ارسال آن به کندانسور باعث تکمیل چرخه ی تولید برودت می شود. پس از ورود مبرد به اواپراتور صفحه ای ، از طرف دیگر آب سرد ۱۲ درجه ی سانتیگراد  وارد می شود و پس از تبادل حرارت با مبرد، انرژی آن گرفته می شود و آب سرد ۷ درجه ی سانتیگراد از مینی چیلر خارج می گردد. سیرکولاسیون سیال انتقال حرارت که در چیلر ها آب سرد است توسط پمپ های سیرکولاتور صورت می گیرد. انرژی مصرفی این مینی چیلر ها برق است.

کاربرد دستگاه

در کاربری های اداری و تجاری تا مساحت۳۰۰ الی ۴۰۰ متر مربع ( وابسته به دمای طرح تابستانی) و  در پروژه های مسکونی تا مساحت۴۰۰ الی ۴۵۰ متر مربع و بسیار با کیفیت و فوق العاده گران قیمت می توان از این نوع دستگاه به همراه فن کویل و ترموستات جهت کنترل دمای طرح داخل استفاده کرد.

در خطوط تولید به منظور خنک کاری جداگانه ی خط تولید نیز می توان از این دستگاهها استفاده کرد. در حالت کلی با اضافه کردن فن دور متغییر به همراه پروب حسگر دمای بیرون و دیگر تجهیزات کنترلی از جمله سنسور ضد یخ زدگی اواپراتور می توان از دستگاه مینی چیلر به صورت دائم فصل کار استفاده کرد پس می تواند گزینه ی مناسبی برای دیتا سنتر های کوچک با طراحی اصولی باشد.

کاهش مصرف برق

تولید کنندگان چینی دستگاههای مجهز به کمپرسور اسکرال و کنترل بار دیجیتالی را به خریداران عرضه می دارند. که در استارت اولیه آمپر FLA به مراتب کمتری می کشد. ولی آیا چنین فن آوری ای در کاهش مصرف برق تاثیر دارد؟ به نوعی می توان گفت بله و بهتر از نبودن چنین چیزی است ولی توضیح آن کمی پیچیده و فنی است. هنگامی که سیستم چرخش آب مدار فن کویل ها به صورت دور ثابت باشد و پمپ مدار فن کویل به صورت ثابت کار کند و دبی آبسرد مدار تغییر نکند و طراح و مجری از شیر کنترل دو راهه یا شیر های کنترل مستقل از فشار PICV یا حداقل سه راهه استفاده نکرده باشند نمی توان امیدوار بود که مصرف برق دستگاه کاهش پیدا کند چراکه دبی ثابتی از آبسرد در مدار سرمایش در حال گذر است و درست است که دلتای دما با عدم مصرف کاهش یافته است ولی تفاوت محسوس و چندانی در سیستم های دور ثابت مشاهده نکرده ام.

تولید کنندگان اروپایی از کمپرسور های اسکرال دور ثابت به همراه مخزن ذخیره ی آبسرد درون چیلر استفاده می کنند. بطوری که کمپرسور استارت می زند، آبسرد را به دمای مطلوب می رساند و درون مخزن ذخیره می کند و خاموش می شود. پمپ سیرکولاتور دور متغییر با توجه به فرمانی که می گیرد به تغییر دور و کاهش مصرف انرژی می پردازد. در این طراحی نیز نیاز مبرمی به شیرهای کنترل و ترموستات های هوشمند جهت کنترل و بهینه سازی مصرف انرژی وجود دارد.

می توانید در هنگام نصب کندانسور دستگاه را رو به شمال نصب کنید تا در معرض تابش کمتری از جانب خورشید باشد تا مصرف برق دستگاه کاهش پیدا کند.

مینی چیلر

مزایای مینی چیلر

  • سیستم مستقل تهویه مطبوع است و دیگر نیازی به محاسبه ی هزینه بهای انرژی و تقسیم آن بر تعداد واحد ها و مشکلاتی از قبیل پرداخت شارژ و غیره را مشاهده نمی کنید.
  • در ابتدای هر فصل هر واحد به صورت جداگانه می تواند دستگاه خود را روشن یا خاموش نماید و از تعمیرات و نگهداری جداگانه استفاده کند.
  • مینی چیلر های مسکونی مجهز به کندانسور هواخنک هستند که این انتخاب باعث کاهش سطح صدای ساتع شده از دستگاه، کاهش مصرف برق و نیاز کمتری به تعمیرات و نگهداری دارد.
  • علاوه بر اینکه هر واحد به صورت مجزا کنترل می شود و در هر واحد، زونها ( فضاها یا اتاق ها) به صورت مجزا با استفاده از فن کویل و ترموستات فن کویل می توانند دارای دمای متفاوتی باشند. به طور مثال اتاق خواب شماره ی یک می تواند روی ست پوینت ۲۳ درجه ی سانتیگراد و اتاق خواب شماره ی دو روی ست پوینت ۲۰ درجه ی سانتیگراد تنظیم گردد.
  • دستگاه ابعاد کوچکی دارد و در مدلهایی که مجهز به پمپ و منبع انبساط بسته است می توان با بکارگیری پکیج های زمینی گرمایشی موتورخانه را حذف کرد یا به حداقل مساحت رساند.
  • در این سیستم می توان با استفاده از سیستم لوله کشی، آب سرد مورد نیاز را به فضاهای دورتر رساند و محدودیت طول لوله در صورت عایق کاری مناسب به حداقل می رسد.

راهنمای خرید مینی چیلر در ایران

به طور حتم توصیه می شود از افراد خبره و با تجربه مشاوره بگیرید ولی موارد بسیار مهمی وجود دارد که طی سالیان اخیر در پروژه های ساختمانی مختلف با آنها برخورد داشته ام. خیلی از شرکتها بدون داشتن زیر ساخت یا سابقه ی کاری شروع به دادن وعده و وعید های فراوان می کنند و تمام پی گیری ها تا قبل از فروش و دریافت مبلغ قرارداد است. سابقه ی شرکت ها را بررسی کنید، هیچ ایرادی ندارد که لیست مشتریان شرکتها را به طور کامل بررسی کنید و مشتریانی را از بین آنها انتخاب نمایید و به صورت حضوری یا تلفنی میزان رضایت آنها را جویا شوید. تمام موارد و قولهایی که به صورت شفاهی در حین فروش به شما اعلام شده است را یادداشت کنید و به صورت مکتوب در قرارداد فی مابین ذکر کنید. در صورتی که شرکت ادعای ارائه بیست سال خدمات پس از فروش را داشت، ادعای آنها را بررسی کنید، از آنها بخواهید قرارداد تعمیرات و نگهداری سالیان اخیر خود را ارائه دهید

از مهندس مشاور خود دفترچه محاسبات بخواهید، مطمئن شوید که بار برودتی مورد نیاز با محاسبات دقیق و فنی به دست آمده است و به صورت سر انگشتی با تقسیم مساحت مفید پروژه بر عدد ۳۰ درستی بار برودتی به تن تبرید را چک کنید.

قدم بعدی تامین برق مورد نیاز است. از شرکت سازنده یا تامین کننده بخواهید به صورت مکتوب برق مورد نیاز دستگاهها را طی نامه ای به شما اعلام کند و با داشتن آن مدارک به اداره برق منطقه مراجعه کنید تا قبل از خرید دستگاههای مورد نیاز از تامین برق و هزینه های آن اطمینان حاصل کرده باشید.

به صورت تقریبی به ازای هر تن تبرید باید در حدود ۱.۲ کیلووات برق تامین کنید. به عنوان مثال برای یک مینی چیلر ۵ تن تبرید به صورت تقریبی ۶ کیلووات برق مورد نیاز است. توجه داشته باشید این میزان برق نمی تواند تک فاز باشد و حتمن باید برق سه فاز تامین کنید. میزان آمپر مصرفی و آمپر در لحظه ی استارت را از فروشنده به صورت مکتوب تحویل بگیرید.

لیست قطعات و کشور سازنده ی هر قطعه را از تامین کننده بخواهید و در هنگام تحویل دستگاه تمامی آنها اعم از کمپرسور ها، کندانسور، اواپراتور، شیر انبساط و تجهیزات کنترلی را چک کنید.

EER دستگاهها را چک کنید، دستگاه هواخنک باید در حدود ۲.۷ به بالا باشد که در غیر این صورت مصرف برق دستگاه بسیار بالا خواهد بود.

ملزومات اضافی را برای دستگاه خود سفارش دهید. این ملزومات اضافی خیال شما را بابت تعمیرات و نگهداری دستگاهها راحت می کند و از آسیب جدی دستگاهها جلوگیری می کند. از جمله اصلی ترین آنها تجهیزات کنترل فاز و کنترل ولتاژ است. با توجه به نوسانات برق در کشور ایران این تجهیزات می تواند از آسیب جدی به دستگاهها جلوگیری کند. از جعبه فیوزهای ترمومغناطیسی استفاده کنید تا به راحتی از مدار برقی دستگاه محافظت کند. می توانید دستگاه را با استارت نرم یا Soft Starter جهت کاهش مصرف برق در لحظه ی استارت سفارش دهید. فن دور متغییر نیز می تواند در کاهش صدا و مصرف برق دستگاه به خصوص در شب تاثیر بسزایی داشته باشد. مینی چیلر ها نیز می توانند از طریق پروتکل BACnet یا دیگر پروتکل ها به سیستم مدیریت هوشمند و یکپارچه ی ساختمان متصل گردند.

در مقاله ای دیگر و به صورت جداگانه به مینی چیلر های جذبی آمونیاکی هواخنک که در مقاطعی از زمان و در بسیاری از نقاط ایران طرفداران زیادی پیدا کرد می پردازم.

۴ دیدگاه

    1. بستگی به بودجه ی عملیات عمرانی شما داره
      از نظر امکان آسایش و تامین دماهای مختلف برای فضاهای مختلف مینی چیلر برتری داره
      از نظر هزینه اولیه داکت اسپلیت نسبت به مینی چیلر خیلی پایین تر هست
      اگه نقشه های واحد رو ببینم بهتر می تونم نظر بدم چونکه محدودیت طراحی معماری در مینی چیلر کمتر از داکت اسپلیت هست و می توانید از فضاهای مختلف استفاده ی بهتری داشته باشید
      صدا هم به مراتب در مینی چیلر کمتره و مصرف برق یکسانی دارند
      از طرفی برای تعمیرات نگهداری داکت اسپلیت متخصصین فراوانی داره و خیلی ها هستند که بتونید ازشون خدمات بگیرید ولی توی مینی چیلر کمی محدود تر هست
      در هر حال باید نقشه ی واحد و منطقه رو دید

  1. سلام
    وقت بخیر
    بنده سرمایه گذار یک پروژه ۱۰ واحدی هستم در شمال تهران
    خواستم اطلاع دهید که از مینی چیلر استفاده کنم بهتر است یا چیلر؟
    قصد دارم کل شرکت را یک جا به این ساختمان جدید انتقال دهم
    تشکر از شما
    رسولی

    1. سلام
      ممنونم از توجه شما به وب سایت من
      قبل از هر مسئله ای زیر ساختهای تامین برق را با اداره برق منطقه بررسی و چک کنید و هزینه های تخصیص برق برای یک چیلر یا مینی چیلر را به دست آورید. در مواقعی هم هست که امکان تامین برق با استفاده از پست های مشترک یا هوایی فراهم نیست و هزینه ی گزافی را به شما تحمیل می کند.
      اگر خودتان بهره بردار هستید و قرار است که هزینه ی بهای انرژی برای سرمایش را به صورت یکجا در هر ماه بپردازید دلیلی برای هزینه ی بیشتر و خرید مینی چیلر وجود ندارد و شک نکنید که هزینه ی بهای انرژی در مصارف اشتراکی نسبت به مستقل به مراتب کمتر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *