راهنمای نصب داکت اسپلیت به همراه نکات اجرایی آن

نصب داکت اسپلیت

دستگاه داکت اسپلیت جز سیستم های تهویه مطبوع مستقل دسته بندی می شود. از دیدگاه مصرف برق می توان گفت که دستگاه داکت اسپلیت به صورت کاملا مستقل در آپارتمانها عمل می کند ولی هنگام فصول سرد سال برای تامین نیازهای گرمایشی فضا می توان کویل آبگرم دستگاه را به پکیج گرمایشی ( مستقل) و یا بویلر ( موتورخانه مرکزی) متصل کرد.  در حالت کلی داکت اسپلیت همانند سیستم مینی چیلر مستقلا عمل کرده و تفاوتهای بسیاری با سیستم های چیلر ( چیلر جذبی یا چیلر تراکمی ) و فن کویل دارد.  در مقالات قبلی به تفاوت داکت اسپلیت و چیلر پرداخته ام که می توانید اطلاعات مفیدی از آن بدست آورید. در این فرصت می خواهم نکات اجرایی نصب داکت اسپلیت را که طی سالیان اخیر تجربه کرده ام در اختیارتان قرار دهم. می توانید اطلاعات تکمیلی در خصوص طرز کار داکت اسپلیت را نیز در همین وب سایت بدست آورید.

همانطور که قبلا گفته شد، داکت اسپلیت از یک یونیت بیرونی و یونیت داخلی تشکیل شده است که یونیت داخلی بسیار شبیه دستگاه هواساز است.  یونیت خارجی برودت را تولید می کند و سپس با استفاده از لوله های مسی انتقال حرارت انجام می گیرد و پس از آن یونیت داخلی با استفاده از کانال به توزیع برودت در فضا می پردازد.

مشخصات لوله و عایق جهت نصب داکت اسپلیت

لوله مسی  در سایز های مختلف باید ضخامت متفاوتی داشته باشد. برای سایز ۱/۴ اینچ ضخامت بدنه لوله یا همان گوشت آن باید ۰.۷۱ میلیمتر، برای سایز ۳/۸ و ۱/۲ ، ضخامت آن باید ۰.۸۱ میلیمتر و برای ۵/۸ به بالا ضخامت آن باید ۱ میلیمتر باشد تا نصب داکت اسپلیت بدون ایراد صورت پذیرد. اندازه عایق در خطوط رفت باید ۱۳ میلیمتر و در خطوط برگشت باید ۱۹ میلیمتر باشد. درصورت استفاده دستگاه در مناطق با رطوبت بالای ۶۰% اندازه عایق در خط برگشت به ۲۵ میلیمتر افزایش می یابد. 

استاندارد و نحوه لوله کشی در نصب داکت اسپلیت

جهت ساخت رایزرهای لوله مسی، از دو روش داکت نردبامی و سینی کابل می توان استفاده کرد. در روش داکت نردبامی، از ساخت یک نردبام بوسیله نبشی یا پروفیل در شاخه های عمودی و از قوطی یا نبشی در پایه های نردبام استفاده می گردد و در هر ۱.۵ متر در مسیر افقی و ۲.۵ متر در رایزرها یک بست دوسر پیچ روکش دار و یا استفاده از لوله PVC بطول حداقل ۱۰ سانتی متر در زیر بست تعبیه گردد.

نصب داکت اسپلیت

جوشکاری با گاز ازت در نصب داکت اسپلیت

جوشکاری دو سر لوله ی مسی باید با استفاده از روش گشاد کردن لوله یا بوشن اجرا شود و جوشکاری لوله به وسیله لاله کردن و یا جوشکاری سر به سر لوله (بدون گشاد کردن) به هیچ عنوان مورد قبول نمی باشد. در هنگام جوشکاری گاز ازت با فشار ۰.۰۲MPa یا ۰.۲ Kg/Cm2 باید از لوله عبور کند. در صورتی که در حین جوشکاری لوله مسی با گاز ازت از گیج استفاده شود، حجم گاز باید به گونه ای باشد که اکسیژن در لوله کشی وجود نداشته باشد و لوله کشی دچار اکسیداسیون  نشود.

تست فشار و شستشوی لوله های مبرد

پس از اتمام لوله کشی، جوشکاری های لازم و شستشوی لوله کشی با گاز ازت، به منظور اطمینان از عدم نشتی و بدون درز بودن لوله های مبرد، لوله های دستگاه های معمولی را با فشار ۳۵۰ psi و دستگاه های اینورتر را با فشار ۵۰۰ psi زیر فشار گاز ازت قرار دهید و از گیج ثابت استفاده کنید. همچنین تست اتصال فیتینگ یونیت های داخلی پس از اتصال مهره پیچی جهت اطمینان از عدم نشتی آن  توصیه می گردد.

نصب داکت اسپلیت

لوله کشی درین

لوله های درین به منظور تخلیه آب اواپراتور داخل پنل داخلی، مورد استفاده قرار می گیرد که این لوله ها از سوراخ مخصوص تعبیه شده در خارج پنل داخلی به بیرون هدایت شده و می بایست با توجه به شرایط رطوبت محیط طراحی، انتخاب آن را انجام داد.

  • درمناطق خیلی مرطوب لوله درین می بایست با عایق پوشیده شود.

معمولا درین خروجی از هر پنل (خط فرعی) را باشیب مناسب(۱/۵۰ ویا ۱/۱۰۰) به سمت رایزری (خط اصلی) که آب درین را در چاه درین و یا هر محیط دیگری تخلیه کند، هدایت می کنیم که سایز آن می بایست از خط فرعی بزرگتر باشد. در عبور لوله های درین می بایست حداقل شیب درین ۱/۱۰۰ را رعایت نمود و تا تخلیه آب براحتی صورت پذیرد. در صورت برخورد لوله درین با تیر H شکل در ساختمان، در صورت تغییر شیب، جوانب احتیاط مبنی بر عدم برگشت آب در لوله های درین یا پنل ها را رعایت کنید.  اندازه لوله ها در خطوط افقی ۲۵ میلیمتر و در خطوط عمودی ۳۲ میلیمتر میباشد.

  • در صورت اتصال مشترک خطوط درین تعداد ۲ یا بیشتر پنل اندازه لوله ها به تناسب ظرفیت تعیین می گردد.
نصب داکت اسپلیت

نصب کویل آبگرم داکت اسپلیت

توجه داشته باشید که به روی کویل آبگرم، شیر هواگیری خودکار نصب شده باشد. ایرونت به صورت خودکار هوای داخل مدار آبگرم را تخلیه می کند.

نصب ترموستات داکت اسپلیت

محل نصب ترموستات دیواری باید در ارتفاع ۱۵۰ سانتی متری از کف تمام شده ساختمان نصب گردد و در نزدیکی مکش پنل داخلی  قرارگیرد.

نصب داکت اسپلیت

فریم نصب پنل داخلی بهمراه کویل ابگرم

نصب داکت اسپلیت

الزامات نصب یونیت بیرونی داکت اسپلیت

یونیت بیرونی نباید در مکانی نصب شود که صدا،لرزش و هوای خروجی ناشی از آن خیلی روی محیط اطراف تاثیر داشته باشند.

یونیت بیرونی باید با لاستیک های لرزه گیر نصب شود.

لاستیک های لرزه گیر (در مواردی که شاسی نصب شده بر اساس استانداردها باشد) بصورت نواری و در چهارطرف واحد بیرونی نصب شود.

اگر یونیت بیرونی در محل عبور و مرور نصب شده است باید اطراف آن حفاظ کشیده  شود.

گردش هوا در کابینی که یونیت بیرونی در آن نصب شده است باید  براحتی صورت گیرد تا  انتقال حرارت با بازده بیشترداشته باشیم.  

یونیت خارجی باید تراز باشد و بتواند وزن خودش و لرزش هایش را تحمل کند

فاصله ی  500 میلیمتری بین یونیت هایی که در امتداد هم قرار گرفته اند الزامی است. این کار برای داشتن فضا برای شیرسرویس ها و دسترسی و عملیات مورد نیاز است.

۸ دیدگاه

  1. با سلام
    پیرامون چند موضوع مشورت میخواستم اگر امکانش باشه:
    ١-ایا سیستم داکتد اسپیلتی بدون سرمایش وجود دارد ؟یا بهتر بگویم من سیستم گرمایش داکتد اسپیلت به همراه کویل رو نیاز دارم و بخش سرمایش بدون استفاده است یا سیستم جایگزینی هست تو همین رنج.(خانه ای هشتاد متری دو خواب منطقه بسیار سرد سیر بدون گاز شهری)چه سیستمی رو پیشنهاد میدین ؟ترتیب اولویت مصرف برق…..

    1. سلام
      وقت بخیر، جایی که گاز نداشته باشه، مثل طالقان، باید از داکتد اسپلیتی استفاده کنید که هیت پمپ داشته باشه و گرمایش با برق تامین کنه، در این شرایط حتمن با تامین کننده/سازنده مشورت کنید و چک کنید که هیت پمپ در چه دمایی قابلیت کار داره، محدودیتهایی وجود داره از جمله اینکه بعضی مدلها تا منفی ۷ درجه کارایی دارند وبرخی تا منفی ۱۰ و بیشتر
      موفق باشید

    2. البته حتا می تونید از فن کویل به همراه دیگ گازوییل سوز استفاده کنید و از گرمایش مطبوعی بهره ببرید، ( رادیاتور هم گزینه مناسب تری است)

  2. سلام و وقت شما بخیر. مطلب بسیار کاملی بود. خواستم بدونم آیا کویل گرم این دستگاه را باید به صورت جداگانه خریداری کرد؟ یا همه دستگاه ها خودشان این کویل را دارند؟ از کجا بفهمیم که دستگاهمان به کویل آبگرم مجهز شده یا خیر؟ ما یک دستگاه داکت اسپلیت تاپ تهویه خریداری کردیم و می خواستم بدونم گرمایشش با کویل انجام میشه یا باید از کمپرسورش استفاده کرد؟

    1. سلام وقت بخیر
      امیدوارم سلامت باشید
      بله به صورت جداگانه می توان تهیه کرد
      یونیت داخلی رو نگاه کنید، اگر جلو یا پشت دستگاه شیلنگ اتصال از لوله ی آب گرم از رایزر مشاهده کردید که به صورت رفت و برگشتی به دستگاه وصل شده یعنی دستگاه داکت اسپلیت دارای کویل آب گرم هست
      در غیر این صورت کویل ندارد
      در صورتی که نداشته باشد
      باید یک متخصص دستگاه را بررسی کند فشار استاتیکی یونیت بیرونی و فضای مورد نیاز برای نصب کویل آبگرم مد نظر قرار گیرد
      در صورتی که مشکلی نباشد و امکان لوله کشی آبگرم سیستم گرمایش به دستگاه باشد میتوان کویل را نصب کرد
      در غیر این صورت باید از کمپسور و انرژی الکتریکی بیشتر ، برای گرمایش استفاده کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *